- De doorstroming op de markt voor huurwoningen dreigt volledig vast te lopen, waarschuwt vastgoedadviseur CRBE.
- De stijgende koop- en huurprijzen van woningen zorgen ervoor dat mensen minder doorstromen, waardoor starters minder kans maken om een woning te vinden.
- Ondertussen lijkt de Wet betaalbare huur er te komen, die de huur van 300.000 woningen met bijna 200 euro per maand moet gaan verlagen.
- Lees ook: Meer woningen bijbouwen belangrijker dan verlaging huren voor betaalbare middenhuur, volgens ING
De doorstroming op de markt voor huurwoningen dreigt volledig vast te lopen, waarschuwt de Amsterdamse vastgoedadviseur CRBE. De vraag naar huurwoningen zal voorlopig alleen maar toenemen, zowel in Nederland als in Europa. Huren is in de meeste Europese steden goedkoper dan het kopen van een vergelijkbare woning.
De hypotheekrente is de afgelopen twee jaar sterk gestegen door de rentestijgingen van de Europese Centrale Bank (ECB), waardoor de maandelijkse lasten voor nieuwe huizenkopers stijgen.
In Nederland zijn deze kosten in 2023 in Amsterdam gestegen tot gemiddeld 2.386 euro en in Rotterdam tot gemiddeld 1.684 euro. Naar verwachting zal de hypotheekrente licht dalen, maar door het woningtekort verwacht CRBE dat de huizenprijzen de komende jaren zullen stijgen.
Het kopen van een woning is daardoor voor de meeste starters onbereikbaar geworden, en dat zal voorlopig niet veranderen, volgens de vastgoedadviseur.
In Nederland zullen de huizenprijzen naar verwachting in de komende drie jaar met 5,1 procent stijgen, in Europa met 2,7 procent. Mensen zullen daardoor langer blijven wonen in een huurwoning, stelt CRBE. "Met als gevolg dat de doorstroming ook op de huurmarkt vastloopt."
Wet betaalbare huur lijkt te komen
In de Eerste Kamer lijkt ook voldoende steun voor de Wet betaalbare huur van afzwaaiend woonminister Hugo de Jonge. De wet beoogt te hoge huurprijzen aan banden te leggen, aan de hand van een puntensysteem. Volgens De Jonge gaat de huurprijs van ongeveer 300.000 woningen daardoor maandelijks met 190 euro omlaag.
De PVV hielp de wet in de Tweede Kamer al aan een meerderheid, en lijkt de wet nu ook in de senaat te steunen. Wel wil die partij de gevolgen ervan goed monitoren. Critici vrezen dat verhuurders massaal hun panden in de verkoop zetten, omdat verhuur voor hen door lagere huurprijzen niet meer rendabel is. Zelden leverde een wetsvoorstel zo veel rumoer op in een sector, erkende ook De Jonge.
BBB en VVD verwoordden de zorgen van verhuurders het luidst in de debatten over de huurwet. Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB), beoogd woonminister in het volgende kabinet, noemde de wet eerder een inbreuk op het eigendomsrecht en "een hypotheek op de portemonnee van anderen".
Ook in de Senaat is BBB fel tegen de wet. Partijen vrezen dat de vrije sector veel kleiner en daarmee veel duurder wordt. Woningen uit die sector vallen immers in het gereguleerde segment, waarmee vrijesectorwoningen schaarser en dus duurder worden. Voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale of middenhuurwoning, kan dat duur uitpakken.
Verkoop van huurwoningen is geen probleem
Maar als er niets gebeurt, verdwijnt de betaalbare middenhuur ook al: de huurprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen, verdedigt De Jonge. Ook vindt hij het niet per se erg als huurwoningen worden verkocht, omdat die volgens cijfers van het Kadaster vaak relatief goedkoop in de verkoop worden gezet. Daarmee worden ze bereikbaarder voor de groep die nu hoge huren betaalt in de vrije sector, redeneert de minister.
Bovendien verwacht De Jonge dat verhuurders nog steeds een goed rendement kunnen halen. Wel is hij het eens met partijen die goed toezicht willen zodra de wet is ingegaan. Een grote evaluatie van de wet volgt pas na vijf jaar, maar De Jonge wil wel per kwartaal monitoren wat er gebeurt met de voorraad huurwoningen.
Hoewel BBB de meeste zetels heeft in de senaat en ook de VVD en andere rechtse partijen tegen zijn, lijkt steun voor de wet binnen handbereik. Niet alleen linkse partijen willen de wet, ook het CDA en de ChristenUnie steunen de plannen van De Jonge.
Als de Eerste Kamer volgende week met de wet instemt, dan treedt die al op 1 juli in werking.